Wat is kunststof?
Synthetische, vormbare stoffen
Neem meteen contact op voor de mogelijkheden
beste prijs/kwaliteit , geen hoge matrijskosten
Kunststoffen zijn synthetische, vormbare stoffen. Deze zijn opgebouwd uit lange ketens macromoleculen. De definitie van kunststof is afgeleid van het woord kunstmatig. De Engelse verwoording ‘plastic’ geeft aan dat we het over plastische, vormbare materialen hebben. Hiermee krijgen we een goede definitie van kunststof: kunstmatige gevormde ketens van marcomoleculen.
De inhoud van kunststof
- Kunststoffen zijn synthetisch: de basismaterialen zijn uit de natuur afkomstig (denk aan: aardolie, aardgas, water enz)
- Kunststoffen bestaan uit macromoleculen
- Kunststoffen bestaan uit organische materialen (koolstof) – met uitzondering van siliconen
- Kunststoffen zijn vormbaar: de vorming of vervorming vind plaats onder de invloed van druk en warmte.
Onderverdeling van kunststoffen
Thermoplasten
Kunststoffen zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen:
- Thermoplasten: kunststoffen die onder invloed van druk en warmte theoretisch onbeperkt van vorm kunnen veranderen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- PVC
- Polyetheen
- Acrylaat
- Nylon
- Thermoharders: Bij deze kunststoffen is de vormbaarheid eenmalig. Als deze onder invloed van druk en warmte een bepaalde vorm aannemen, kan deze niet opnieuw veranderd worden. Een voorbeeld hiervan is hardweefsel. Dit heeft te maken met het verschil in structuur van de macromoleculen.
Structuurvormen van kunststof
Alle kunstsoffen bestaan uit macromoleculen, ook wel grote moleculen genoemd. Voor de thermoplasten geldt dat er twee structuurvormen bestaan, namelijk de amorphe en de kristallijnen.
Bij de amorphestructuur liggen de moleculen kriskras door elkaar heen. Bij verwarming kunnen de moleculen zich makkelijk bewegen.
De kristallijnstructuur is anders opgebouwd. Hierbij liggen de molecuulketens namelijk evenwijdig aan elkaar.
Daarnaast kennen we de thermoharders, die weer een andere structuur hebben. Ook hierbij liggen de molecuulketens door elkaar heen, alleen ontstaat er op ieder kruising een onderlinge verbinding. Dit is ook de reden dat de structuur van de thermoharders niet meer veranderd kan worden als deze eenmaal gevormd is. Deze structuur noemt men ook wel het driedimensionale netwerk.
Bespex b.v.
Prins Bernhardlaan 71
4615 BA Bergen op Zoom
Telefoon: 0164 23 88 00
Email: info@bespex.nl
Bespex levert u:
- De hoogste kwaliteit
- Snelle service
- High Performance eigen machinepark
- Wij produceren van concept tot eindproduct
- 50 jaar ervaring in het bewerken van kunststoffen