Geschiedenis van kunststof
Een volwaardige aanvulling van de traditionele materialen
Neem meteen contact op voor de mogelijkheden
In 1837 werd celluloid ontdekt
Als een constructeur een product moet maken, licht in gewicht, met goede elektrisch isolerende eigenschappen, corrosiebestendigheid en de mogelijkheid om producten in grote series te vervaardigen, kiest hij vaak voor kunststof.
Celluloid
In 1837 werd door de Amerikaan Hyatt het celluloid ontdekt en in 1838 het PVC door de Fransman Regnault. De ontwikkeling ging verder en de productie kwam van de grond. In 1907 verkreeg de Belg Baekeland octrooi op fenolformaldehyde dat de naam Bakelite kreeg.
Kort voor de tweede wereldoorlog was men bezig met de allereerste ontwikkeling van de nu algemeen bekende materialen acrylaat en polyetheen. De eigenschappen van deze stoffen bleken van strategisch belang te zijn en het is dan ook een trieste bijkomstigheid, dat het de wereldomvattende oorlog was die voor een versnelde ontwikkeling en productie zorgde.
Toen de oorlog voorbij was, was er ineens een overschot aan deze materialen en moest men naarstig naar nieuwe toepassingen zoeken. Intussen zijn deze soorten, maar ook het eerder uitgevonden PVC, veel verder ontwikkeld en zijn er nog een groot aantal nieuwe aan toegevoegd.
Teflon®
Toen in 1938 in een Amerikaans laboratorium van Du Pont de Nemours geheel bij toeval
een nieuw materiaal werd ontdekt, werden de chemici gefascineerd door de uitzonderlijke materiaaleigenschappen die ze in deze kunststof hadden gecreëerd.
Uit nader onderzoek bleek namelijk dat Teflon® niet werd aangetast door chemicaliën.
Ook nu, in een tijd waarin het aantal zware chemicaliën sterk is uitgebreid, is er nog steeds geen scheikundige verbinding gevonden die Teflon® volledig aantast.
Maar niet alleen de uitzonderlijke chemische resistentie bleef de ontdekkers fascineren. Ook een maximaal toelaatbare gebruikstemperatuur van +/- 2600C was een revolutionaire ontdekking.
Teflon®neemt daarnaast absoluut geen vocht op, stoot dit zelfs af, is anti-klevend, heeft een ongekend lage wrijvingscoëfficiënt en is bovendien onbrandbaar.
Kunststof platen voor electromontage
Toen de Italiaanse graaf en natuurkundig hoogleraar Volta in het jaar 1800 als een van de eerste het verschijnsel van elektrische stroom registreerde, konden hij en zijn tijdgenoten nog amper vermoeden welke gevolgen deze uitvinding voor het wereldbeeld in de daarna volgende jaren zou hebben.
Het puur registreren van dit natuurkundige verschijnsel was op zich al een revolutionaire ontdekking, maar verbleekt nog bij de daaruit voortvloeiende toepassingsmogelijkheden die elkaar in snel tempo opvolgden.
Elektriciteit voor de opwekking van arbeid, het creëren van stralingsenergie voor o.a. verlichting en draadloze verbindingen, de ontwikkeling van chemische energie en elektrolyse zijn hiervan sprekende voorbeelden.
Door de uitvinding van elektrische stroom werd direct de vraag naar materialen die stroom transporteren, geleiden en isoleren actueel. Elektrische stroom heeft een forse impuls gegeven aan de opmars van kunststof, een optimale en onmisbare stroom-isolator.
Het toepassingsgebied van plaatmateriaal voor elektro-montage is even uitgebreid als gevarieerd. Schakelkasten, zekeringskasten, meetinstrumenten, generatoren, verdeelinrichtingen en systeempanelen zijn slechts enkele voorbeelden van succesvolle en inmiddels volledig ingeburgerde toepassingen.
Bespex b.v.
Prins Bernhardlaan 71
4615 BA Bergen op Zoom
Telefoon: 0164 23 88 00
Email: info@bespex.nl
Bespex levert u:
- De hoogste kwaliteit
- Snelle service
- High Performance eigen machinepark
- Wij produceren van concept tot eindproduct
- 50 jaar ervaring in het bewerken van kunststoffen